Sotsiaalse ärevuse ravi totaka seriaali abil



Disclaimer: artikli autoril puudub psühholoogia alane haridus. Oma hädist bakalaureuse kraadi kutsub ta kõrghariduseks. Lisaks sellele on ta enda arust jube tark ning tahab igasse teemasse oma sõna sekka suruda. Oma hädist bakalaureuse kraadi kutsub ta kõrghariduseks. Pealegi pole antud teema temale võõras. Autoril on mitmekümneaastane sotsiaalse ärevuse alane kogemus, seda siis kannatamise näol. PS! Artiklis kirjeldatud meetodit on katsetatud tervelt ühe inimese peal ja tulemused olid üsna muljetavaldavad.

Ma ei hakka siinkohal üle kordama kümneid erinevaid meetodeid ärevuse raviks, kuna kui sa juba seda artiklit lugema sattusid, siis oled ilmselt nendega juba üsna hästi kursis. Käed higistavad iga kohtumise ees, olgu see kas sõprade ja tuttavatega kokku saamine või mis veelgi hullem mingite võõraste kraedega? Kas nägu läheb punaseks juba ainuüksi eesseisvast “kohtupäevast” mõeldes kui sul on vaja kohtuda klientidega, äripartneritega, pangainimestega või muude vähetuntud või uute tegelastega? Keegi lähedane inimene soovitab sul mõelda, et pärast kohtumist on ju jube hea olla ja tunned kindlasti kergendust ning keskendu ikka positiivsele ja sina tahad selle jura peale heatahtlikule aitajale vastu pead lajatada? Kas tuleb tuttav ette?

Mis siis teha? Kas tuhnida ravimikapis ja otsida sealt midagi head või panna väike klõmakas hinge alla enne kohtumist ning loota, et sa koosolekul nii hästi ennast tundma ei hakka, et viimast biiberi laulu esitama ei hakkaks. Mul on sulle hea uudis: kiiret lahendust aastakümneid kestvale probleemile ei ole ning selleks, et vähekenegi ärevust ravida (mitte lihtsalt sümptomeid eemaldada) läheb üsna palju aega, võib-olla isegi aastaid. Oleneb muidugi ka asja tõsidusest. 

Olles aastaid uurinud igasuguseid artikleid ning kasutanud muid variante, leidsin ma super efektiivse vahendi, millega sain ärevusest 5 minutiga lahti. Meetod seisis selles, et peab võtma ennast Raekoja platsil jõulude ajal kuuse juures alasti ja siis tantsima ümber põleva ämbri ning hüüdma: “Ma olen vaba! Ma olen vaba!”. Igaks juhuks hoiatan, et see oli sarkasm. Loodan, et sa seda ellu ei vii kuid ega ma ei tea - võib-olla toimibki. Ära siis unusta lasta seda kellegil filmida ja YouTube’i panna ning link mulle saata.

Küll võin sulle aga ka midagi kasulikku soovitada, mis teoreetiliselt võib toimida. Enamus kirjandust soovitab ärevuse vastu kognitiiv-käitumuslikku teraapiat (mitmed teaduslikud uuringud on leidnud, et see on üks efektiivsematest meetoditest) ning minu tänane soovitus (mis on üks miljonitest variantidest) käib ka umbes sinna samasse auku. 

Kõigepealt õpi selgeks inglise keel (kuna seriaalil puuduvad eestikeelsed subtiitrid) ja siis otsi üles selline seriaal nagu “Curb Your Enthusiasm”. Näiteks võid tellida selle amazon.co.uk’st, sest Eestist seda naljalt ei leia ja kuna ma piraatlust ei toeta, siis soovitan selle kusagilt tellida. Pane seriaal dvd-mängijasse, istu diivanile, võta sisse mugav poos ja lõdvesta oma keha ninge vajuta play’d ning naudi ülimalt piinlikke, kohati räigeid ja samas naljakaid sotsiaalseid situatsioone millesse peategelane Larry David satub.

Alguses võib sul teleriekraanil toimuvast põhjustatud stressist ja ärevusest tekkida tahtmine teleka tagant minema tormata, sellepärast võiksid alustada väikestest doosidest. Jäta meelde, et kõige tähtsam on vaatamise ajal püüda ennast lõdvestada ja naerda (tegemist on ikkagi komöödiaseriaaliga), seda selleks, et sul tekiks Pavlovi koerte refleks (ära muretse, ila sa kella helina peale eritama ei hakka). 

Kui oled piisavalt palju seda meetodit kasutanud ja lähed näiteks "päris maailma” kinno ja sul on juhtumisi sellised püksid jalas, mis jätavad istudes mulje nagu oleks sul telk püsti ja kui su kõrval istuv inimene märkab seda, oled sa nüüd võib-olla suuteline isegi naerma selle üle ilma punastamata ja häbist minema jooksmata. Lõpuks ometi oled suuteline oma alluvale ütlema, et sellise paksu kõhuga on kohatu kanda naba paljastavat toppi. 

Nagu sa ehk arvata võisid olid need “Curb Your Enthusiasm”ist pärit stseenid. Veel väike spoiler: peategelasel on enamasti kama kaks, mida teised temast arvavad ja kõik piinlikud situatsioonid saavad üsnagi naljakal ja kohati haiglasel moel lahendatud. Kui sellel tüübil on sellistes ülimalt kohatutes situatsioonides võimalik ellu jääda, saad sinagi hakkama, kuna vaevalt, et sa elus pooltki nii piinlikke momente koged. Enne oma raskelt välja teenitud eurode välja käimist võid vaadata antud seriaali klippe YouTube’is. 

PS! Nagu ma ütlesin, on tegemist ühe variandiga miljonitest ja soovitan sul eelkõige pöörduda professionaali poole kui asi hull on.

(Pappi ma selle eest ei saa)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar