Kui elu tundub liiga ilus, siis investeeri kinnisvarasse


Hoiatus: järgneb kinnisvarasse investeerimise räige mahategemine. Nõrganärvilistel ning maakleritel ja muudel kinnisvara valdkonnas tegutsevatel inimestel edasi lugemine omal vastutusel!

Kuna isikliku elukoha omamine on eestlastele püha, siis jätame täna vahele küsimuse, kas on mõtekas soetada endale elamiseks kinnisvara ja plekkida 30 aastat laenu või elada üürikorteris ja ülejäänud raha investeerida väärtpaberitesse. Vastus sellele küsimusele võib põhjustada mässu ja vihakõnesid Vabaduse Väljakul. Selle asemel arutame, kas oma raskelt välja teenitud lisakopikad on mõtekas investeerida kinnisvarasse ning selle pealt üüriraha teenida. Nagu artikli pealkirjast aimata võisid, jääb kinnisvara ülistamine täna ära. Selle asemel järgnevad põhjused, miks kinnisvara on kurjast:

Said vanaemalt päranduseks kenakese korteri Mustamäel. Kuna sul on endal mõnus elukoht Meriväljal juba olemas, siis jääb üle ainult kaks varianti. Sa kas müüd korteri maha või võtad üürilise. Kui müüd maha, siis võid investeerida saadud raha väärtpaberitesse või ostad hoopis kõigile pereliikmetele ühte värvi uued mersud. Oletame, et lähed seda teed, nagu kõik su sõbrad ja tuttavad soovitavad, ning võtad ilma pikemalt järele mõtlemata üürilise. Mis ikka juhtuda saab? Niisiis otsustasid sa mängida vene ruletti. Kuulide asemel on sul püstolis puuküürnik, peoloom, alati-üüriga-hilja-tüüp, mitte-kunagi-rahulolev-üürnik ja vastutustundlik inimene. Kui elu tundub liiga ilus ja turvaline, siis võib ka vene rulett tunduda uus ja huvitav viis aja veetmiseks. Peale üürniku ja tema naabrite poolseid õiseid telefonikõnesid, et meil on korgid läbi, kuna nad ei pidanud kontserdikõlarite testimisele vastu, mõtled ehk ringi - äkki oleks siiski olnud mõnusam vaadata, kuidas korteri eest saadud €100 000 pangakontol madalaid intresse kogub.

Punakat värvi ajalehes kirjutas üks tark ekspert, et praegu on eriti hea aeg investeerimiseks, kuna hinnad kasvavad meeletu kiirusega ja kahekordistad aastaga oma investeeringu. Tormad selle peale kohe kinnisvaraportaale vaatama, kuna raskelt teenitud lisaraha põletab püksitaskus auku. Sul ei tulegi pähe, et seda ja teisi viimasel ajal eriti palju ilmunud sarnaseid artikleid loevad tuhanded inimesed, kes on tulnud sama mõtte peale ja kunstlikult ajavad ise hindu üles. Seda mängu kutsume toolide mänguks - ehk niikaua kui muusika käib, on kõik õnnelikud, kuni meloodia vaikides tormavad kõik osalised paari tooli poole (kinnisvara müüma) ja kes ei jõua, see on kaotaja. Ainuke vahe on selles, et kui laste mängus ei jätku toole ühele inimesele, siis kinnisvara mängus ei jätku toole enamusele. Paari kuu pärast vaatad, kuidas su laenuga ostetud investeerimiskorteri väärtus haihtub imetlusväärsel kiirusel. Kui su elu on liiga hea ja raha tundub koormavat, siis investeeri kinnisvarasse (loe, kuidas vaeseks saada).

Hindad oma investeeringuks ostetud korterit väga ja kavatsed seda välja üürida ka vastava hinna eest. Millegipärast aga ükski kalake õnge otsa ei hakka. Samal ajal aga oled jõudnud juba üsna mõnusa summa hakkama panna turvafirma, kindlustuse, kommunaaltasude ja nipet-näpet remondi peale. Mis veelgi hullem, su investeeringuks võis olla hoopis eramaja koos kenakese aiaga ning seetõttu on su teiseks ametikohaks kulude kokkuhoidmise eesmärgil aednik-muruniitja. Seega kaotad rahale lisaks veel oma aega ja energiat, kui su lemmikspordialaks ei ole just eestlaste uus rahvussport muruniitmine. Kui kunagi oli Eestis nõnda palju tegutsevaid kirikuid, et igal pool üle maa oli kuulda kirikukellade helinat, siis nüüd on see asendunud muruniidukite suminaga. Jumal hoidku kui muru on üle 5cm pikk - kindlasti satun põrgusse, on tänapäeva eramaja omaniku suurim hirm. Seega, kui su investeeringuks ostetud kinnisvaral on muru pikemat aega niitmata, oota naabrite poolset hukkamõistu ja ristilöömist (loe, mida peale hakata tülikate naabritega). Kui sul on liiga palju vaba aega ja raha sügeleb taskus, siis investeeri kinnisvarasse.

Peale kinnisvara ja uue 65 tollise teleka ostu ei jätku sul raha oma investeeringule kindlustuse ostmiseks. Teretulemast unetud ööd! Kas üürnik ikka keeras gaasi kinni? Ega ta vannivett jooksma ei jäta? Loodame, et see suur viltune tamm peale tänaõist tormi püsti jäi. Äkki see satanisti usku üürnik unustas oma altaril küünlad ära puhuda? Kas see alkoholihaisudega tuikuv elektrik, kes peaga elektrikilpi ründas kui teadvuse kaotas, tegi ikka korralikku tööd? Magad liiga hästi öösiti? Investeeri kinnisvarasse.

Mis siis lisarahaga peale hakata? Kõik oleneb sinu riskitaluvusest ja teadmistest. Kui juba paari euro kaotus tundub valusana, siis lihtsalt säästa ja pane tähtajalisse hoiusesse. Kui soovid midagi närvekõditavamat, siis võib investeerida väärtpaberitesse. Jah, sellisel juhul on vajalik külma närvi olemasolu, kuna kõikumised on suuremad kui kinnisvara puhul. See-eest aga võid vajadusel väärtpaberitest sekunditega lahti saada võrreldes kinnisvara tigu-müügiga. Lisaks sellele pole vaja näidata ja moosida potentsiaalseid ostjaid ja üürnikke. Mis on mugavam, kas avada oma läpakas ja visata oma varandusele minutiga pilk peale ja vajadusel sekunditega portfelli kohandada või sõita teise linna otsa üürnike, naabrite ja muude asjasse puutuvatega jagelema?

Maailmalõpu fännidel on aga ehk rohkem põhjust kinnisvarasse investeerida, kuna võib-olla nullitakse kõik panga- ja väärtpaberikontod peale võimsat magnettormi. Võib-olla tuleb võimule diktaator, kes konfiskeerib kõik pankades asuvad varad ja jätab kinnisvara puutumata. Äkki tuleb super-ekstra-majandussurutis ning kõik pangad ja valitsused lähevad pankrotti ning siis naerab viimasena juba see, kellel tagataskus paar korterit. Pealegi on võimalik muuta oma investeeringuks ostetud eramaja muru vajadusel kartulipõlluks, et oleks mida süüa. Siis pean hakkama oma sõnu sööma, et nälga ei jääks. Muudel juhtudel aga teenib pikaajaliselt väärtpaberitega palju rohkem kui kinnisvaraga ja tüli on vähem (loe ka, milline on laiskvorsti meetod parema elu poole).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar