Kuidas saada vaeseks


Uskuge või mitte aga selleks, et rikkast vaeseks saada peab üsna palju pingutama. Variante kuidas seda teha on mitmeid. Alustame kõige levinumast ehk "hei kuule, ostame endale ja kõigile oma sõpradele ja sugulaste uued majad, roosad mersud ja hunniku kuldset paska", sest raha kasvab ju puu otsas. Ainuke probleem on selles, et ega ikka ei kasva küll ja isegi kui kasvaks siis peale paljaks riisumist selle puu otsa enam uuesti raha otsa ei kasva.

Teine väga populaarne meetod vaeseks saamiseks on: "ma olen rikas, seega järelikult on mul jumala poolt antud anne eduka äri üles ehitamiseks". Mis siis, et raha on päritud või olen võitnud loterii ja pole raha teenimiseks lillegi liigutanud. Avaks õige ühe restorani - ei - parem neli restorani korraga neljas erinevas linnas, kuna mulle meeldivad maitsvad toidud ja ma olen näinud, kuidas räime-kalamamarja pliine tehakse. Mis võiks valesti minna? Edukaid ettevõtjaid annab tikutulega taga otsida ja enamasti on nad enne edukaks saamist sitaks vigu teinud ja vaeva näinud ning loomulikult peab ka räigelt vedama.

Kolmandaks edukaks vaesustumise meetodiks on raha välja laenamine või niisama jagamine igasuguste uute ja vanade urgastest välja imbunud "sõpradele". "Kuule ega see €1000 sul tükki küljest ära võta." Mitte segamini ajada päris sõpradega, kellel kama kas sul on paar senti või paar milli hinge taga.

Mõnevõrra sarnane teise meetodiga on raha andmine kellegile teisele hallata, mis on suht loterii moodi, kuna nii mõnedki portfellihaldurid (vähemalt Eesti pankades) tunduvad olevat saanud oma ametipositsiooni voodi kaudu, kuna teadmiste ja tulemustega nad ei hiilga. Kahjuks tundub, et meie pankades edutatakse inimesi siis kui neil madalamatel positsioonidel töötamiseks ajusid ei jätku ja tulemuseks on see, et nii mõnigi teller on palju asjalikum ja targem kui uhkes kontoris lebotavad portfellihaldurid ja muud privaat-platinum-haldur-valdur-ei saa sõnagi suust välja-mees metsast vennad. OK. Läksin ehk liiga kriitiliseks ja asi pole ehk nii hull. 

Meenutan, et rikkast vaeseks saamine ei pruugi toimuda üleöö, sest selleks peab ikka vaeva nägema ja mitmeid kordi ühesse ja samasse ämbrisse astuma. See võib toimuda ka üsna märkamatult. Näiteks ei pööra sa tähelepanu hindadele ja seda 10 aastat järjest kuni pangast helistatakse ja õeldakse, et krediitkaardi võlg on üleval. Levinud on mõtlemine, et rahakraanid on igavesti lahti ja nendest tuleb stabiilselt pappi välja, sest ega ju majanduskriisid ei kordu ja ettevõtted kust dividende saadakse on surematud ja kõikvõimsad. Ärgem unustagem ka seda, et inimestele on omane käituda enda huvide vastaselt (sorry majandusteadlased). Reaalsuse külm käelaks on aga valus.

Oletame, et võitsid just €10mln või su esivanemad pärandasid sulle sünnaks milli või investeerisid 20a tagasi säästud Apple'i aktsiasse ja nüüd põletab raha valusalt su taskuid. Mida ikkagi ette võtta, et edukalt sellest piinast vabaneda? Esiteks kutsu kõik keda sa tunned oma uude villasse peole, kus panete Snoop Doggi live kontserdi saatel jaanilõkke asemel põlema sinu Lambourghini. Järgmisel päeval investeeri paar milli oma sõbra lateksaluspükste startup-i. Järelejäänud raha aga vii panka oma portfellihalduri kätte, et ta saaks sinult kooritud teenus- ja tulemustasude eest (mis ei sõltu eriti tegelikust tulemusest) uue jahi osta. Istu mugavalt diivanil ja naudi kuidas su kontojääk koos portfelli väärtusega tasapisi interneripangast maagiliselt haihtub.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar