Vihast ja ängist vabanemine veidrate meetodite abil


Jälle sokid vedelevad maas, tunned kuidas vererõhk tõuseb märgatavalt, käsi läheb rusikasse ja peeglist vaatab vastu punane tomatit meenutav asjandus. See kuradi Ants jättis jälle oma mustad sokid vedelema, kuigi ma olen talt 100 korda palunud visata need musta pesu konteinerisse. Nägu on aga täna eriti punane ja veresooned ekstra pingul justnagu tegemist poleks ainult sokkidega vaid tundub, et kõik inimesed on sündinud siia ilma selleks, et sulle närvidele käia. Ilmselt paljud pered selle nimel üldse lapsi sünnitavadki, et maailmas oleks enam inimesi, kes sind ärritada saaks, mõtled sa haisvad sokid käes. Muidugi arvad, et sinu eepilise viha põhjuseks on ainult mustad maas vedelevad villased sokid.

Umbes nädal aega tagasi olid sa aga täiesti teine inimene. Olid kui mitte just maailma õnnelikem inimene, siis kindlasti oli tuju üle Harjumaa keskmise statistika (Tallinna elanikud välja arvatud). Siis aga tuli su laps õuest tuppa koos koeraga ning sul oli raske eristada kes on kes, kuna tundus, et hilissügisestes poriloikudes suplust olid mõlemad isendid harrastanud. Midagi hakkas nagu sees kihelema ja tundus, et õndsuse tundele tekkisid mustad plekid nagu ka sinu elutoa seinale peale seda kui Pontu oli ennast kuivaks raputanud. Kuna sa oled eeskujulik pereema ja sa ei saa endale lubada aiavoolikust lapse ja koera puhtaks pesemist (mittesoovitatav kaks ühes meetod nii viha välja laskmiseks kui ka tegelaste puhtaks tegemiseks), siis pigistad sa silma kinni ja üritad rahuneda. Peale seda ei ole sa aga enam endine. Midagi kripeldab hinges kuid mitte palju ja sa tunned ennast mõne aja pärast juba rahulikumalt.

Porifiaskole järgneval nädalal koged aga nii mõndagi. Ülemus ütleb, et kahjuks ei saa ta su palka tõsta kuna teie firma pole veel 2008.a. kriisist välja tulnud, su tüütu ema helistab ja jutustab sulle kaks ja pool tundi oma polikliinikuvisiidist, mingisugune põngerjas näitab sulle teiselpool teed valgusfoori tuld oodates vihase näoga keelt. Ja ongi kättejõudnud saatuslik hetk mustade sokkidega. Ning vaene sokiomanik Ants astub pahaaimamatult välisuksest sisse. Täna oleks tal parem olnud tööle jääda kui ta oleks teadnud, milline loodusjõud teda kodus ees ootab. Arusaadav, et nädal aega kogutud paari tonni raskune ängi- ja vihakoorem tuleb kuhugi ja millalgi maha puistata. 

Mis siis peale hakata? Minevikus propageerisid teatud psühholoogia koolkonnad ja muud liikumised kõik oma tunded kohe välja valada ja jumalapärast mitte midagi endas sees hoida ja tulemuseks on verbaalse kõhulahtisuse all kannatavad Donald Trumpi ja Žirinovski tüüpi tegelased, kes vale pilgu peale sulle kallale tulevad. Ka mõned eksperimendid (näit. Bushman B.J. (2002) "Does venting anger feed or estinguish the flame? Catarsis, rumination, distraction, anger, and aggressive responding." Personality and Social Psychology Bulletin, 28, 724-31) on näidanud, et poksikoti, padja vms peksmine, karjumine ja lendavad taldrikud ei leevenda viha vaid suurendavad seda ja boonuseks pealekauba tekib teatud psühholoogiline sõltuvus ja surnud ring, kus vihapallidest isendid juba ootavad ja isegi provotseerivad vihaepisoode, et saaks ennast pärast tühjaks laadida. 

Sama eksperiment näitas ka seda, et parimaks variandiks on mitte midagi teha ehk lihtsalt istuda paar minutit ja rahuneda. Elust enesest aga teame, et ka see on kahjuks lühiajaline lahendus ning viha ja äng koguneb ikkagi, isegi kui oled vana rahu ise. Peale ravimite peab ju ka veel mingi variant olema, et mitte patju peksta või vihast lihtsalt lõhki minna. Tadaaa! On selline variant olemas! Super-raske ja aegavõttev aga siiski on! Mis sa siis arvasid, et saadan sulle postiga imerohud, mis hetkega su mured ja viha pilvedesse viivad.

Järgnev variant on ühe katsejänese peal järeleproovitud segu mitmest erinevast praktikast, mis sisaldab endas nii profülaktikat kui ka sümptomite ravi. Alustame sellest, et istume mugavale diivanile, lõdvestame kõik lihased, naeratame ja vedeleme seal nagu mõni ilma luudeta mereloom. Kui lõdvestuda on raske, siis kujuta ette, et oled meeldivalt purjus (võtmesõna on "kujuta", ära viinakappi nina pista). Kui oled "vihane purjutaja", siis ära seda parem ette kujuta. Igatahes peale seda kui oled suutnud "jamaika" seisundi saavutada, hakka vaikselt mõtlema nendele intsidentidele, mis sul tavaliselt vere keema ajavad, samal ajal naeratades (nagu idioot) ja säilitades lõdvestunud seisund. Kujuta ette, kuidas lähed lõdvestunult magamistuppa ja näed vedelemas musti sokke, naerad selle peale ja jätad sokid sinna vedelema või paned sokid pesukorvi või hoopiski patustaja padja alla, samal ajal säilitades täielikult chillax seisund. Vahet ei ole, mida sa oma ettekujutuses ette võtad. Peaasi, et oled lõdvestunud ja ei kujuta enda agressiivset käitumist ette. Niimoodi käid mõttes läbi kõik oma "sütikud" ning tegeled sellega regulaarselt. 

Kuna me ei ela ideaalses maailmas, siis loomulikult ajab nii mõnigi juhtum sul veel karvad püsti. Nüüd on vaja tegeleda ka oma reaalses elus käitumise muutmisega, mis on selle protsessi juures ilmselt kõige raskem asi, sest iga su keharakk võitleb sinu harjumuste muutmise vastu. Sa pead hakkama ka reaalselt teistmoodi ärritajate puhul reageerima. Eeltööna oleks hea kui annaksid igal hommikul endale aru, et täna võib kõike juhtuda, elus võib nii si... kui ka kulda ette tulla ja sa ei tea kunagi ette mida päev toob - mida rutem sa sellega lepid seda kergem sul elada on. 

Nüüd, kui oled tegelenud teatud määral profülaktikaga, võtame ette reaalsed juhtumid. Jalutad ilusal päeval pargis ja juhtub kõige hullem - astud koerajunni sisse. Mis teed? Iga instinkt käsib sul teha vihane nägu ja kui mitte just sajatada ilusate sõnadega siis vähemalt endamisi toriseda ikka. Selle asemel aga lõdvesta keha, anna endale aru, et jah ma olen vihane ja tahan ehk tagastada selle junni koeraomanikule õhupostiga, seejärel naerata ja liigu lihtsalt edasi. Väga tähtis on mitte käituda nagu seda teeks vihane inimene kuid samas mitte ka alla suruda oma vihaseid tunded ja ängi oma ajus. Ehk siis, jah ma olen vihane ja tahaks teha ennekuulmatuid asju kuid ma lihtsalt ei väljenda füüsiliselt seda. Kui koeraomanik, kes ei koristanud oma koera järelt, asub lähedal, ei tasu sul selles viharavi algusfaasis talle midagi õelda, kuna sa ei suuda nagunii ennast veel kontrollida ja adekvaatset reaktsiooni välja pigistada. Selle asemel lendaksid sul suust ilmselt ainult ebatsensuursed väljendid välja ning tuleb alustada nullist. Ära muretse, hiljem suudad sa juba patustajale rahulikult õelda, et junnid kuuluvad prügikasti, silitada peni ja minema kõndida, juhul kui sa üldse mingit vajadust reageerida tunned. 

Loomulikult on see alguses üks raskemaid asju üldse, kuid ajaga muutub käitumise ümberkasvatamine lihtsamaks. Väga võmalik, et alguses jääb sul see junn ikka hinges kripeldama, hoolimata sellest, et käitusid rahulikult. Nüüd tuleb appi võtta viimane õlekõrs, et mitte kaasas kanda vihapagasit. Võlusõnaks on sublimeerimine. Sa tead täpselt, mis sind vihale ajas ja tunned, et see paganama junn on sul ikka meeles, hoolimata sellest, et pesid saapad juba puhtaks. Tunneta seda energiat ja võta kätte ning tee midagi kasulikku. Näiteks korista, lõpeta tööprojekt, mine trenni või kirjuta artikkel, kuidas vihast ja ängist vabaneda. Ehk siis võta see junni poolt genereeritud negatiivne energia ja kasuta see mõne praktilise tegevuse käigus ära. See on win-win-win lahedus - sina oled rahulikum, tegid midagi kasulikku ja koeraomaniku nägu jäi junnivabaks.

Peale mitmeid kuid ja ehk isegi aastaid pidevat ja higipulli-väärset kõikide eelpool toodud meetodite praktiseerimist hakkavad teatud ärritavad situatsioonid sind naerma ajama ja viskad tööjuures isegi kildu selle üle, kuidas võtsid teepeal mudavanni kuigi tegelikult pritsis sind üks veoauto soppa täis. Oled teine inimene ja teised ei kutsu sind enam peedinäoks, kuna käitud teisiti. Nii lihtne see ongi! PS! Kui asi on ikka tõsine ja rusikad lendavad paremale ning vasakule, soovitan ühendust võtta oma ala spetsialistidega.

Disclaimer: artikli autoril puudub psühholoogia alane haridus ja ta ei anna absoluutselt mingit garantiid, et artiklis toodud meetodid toimivad. Artiklis esitatud meetodite kasutamine toimub omal vastutusel ja autor ei vastuta kui midagi tõsiselt viltu läheb. Head nautimist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar