Kavala laiskvorsti tee parema elu poole


Kes meist ei tahaks elada paremini? Kes meist ei tahaks olla tervem, rikkam, õnnelikum, noorema välimusega jne. Need soovid on meisse nii sisse integreeritud kui vähegi võimalik ja see pole halb, kuna tänu nendele soovidele on meie ühiskond, tehnoloogia, meditsiin nii kaugele arenenud nagu ta on. Ilma nende soovideta jookseksime siiamaani paljalt lagendikel lõvide eest minema ja oleksime 30 aastased vanaisad, -emad. Seega on ambitsioonid head kuid seda muidugi juhul kui nad on mõõdukad ja ei hakka elule ega tervisele.

Milline on aga kõige lihtsam viis parandada oma elukvaliteeti? Kuidas saavutada kõige kergemal ja kavalamal viisil parem elu? Praegu oleme oma (lääne) ühiskonnaga jõudnud nii kaugele, et oma elu uuele tasemele viimiseks on vaja ainult oodata ja mitte lollusi teha. Kuidas on see võimalik? Peame ju sihtima tähdedesse ja rabama nagu segased, et midagi saavutada. Jah! Ka sedasi saab kuid me räägime siin lihtsamatest viisidest ja just nimelt kõige kergemast viisist oma heaolu parandada. Mis saab olla lihtsam mitte millegi tegemisest. Kohe seletan, milles asi.

Oletame, et töötad keskmises Eesti ettevõttes, saad keskmist palka, elad keskmises ridaelamus keskmisel porgandipõllul ja sul on keskmine Eesti nimi Martin (vahepeal tundus, et iga teise Eesti mehepoja nimi on Martin ja eristamiseks pidid käiku minema perekonnanimed). Unistad nagu ikka suuremast telekast, mugavamast ning kergemast elust ja paremast tervisest. Kuna oled kaval nagu rebane ja sa ei viitsi nende soovide realiseerimiseks teist töökohta esimesele lisaks hankida (see ju segaks su õhtust teleriaega), siis otsustad lihtsalt oodata ja vaadata, mis elu ette toob. Äkki toob elu ise paremad hüved maagiliselt kätte! Ja suure tõenäosusega toobki! 

Kuna oled kaval elu jälgija ja professionaalne laiskvorst juba lapsepõlvest saati, siis taipasid juba varakult, et enamuse ajast ei peagi eriti lille liigutama, et saada seda mida soovid. Vaja on ainult mõnikord natuke elupaati tagasi jõe keskele paari aerutõmbega suunata. Lisaks sellele tead sa oma elukogemusest, et kannatlikkus, kui see on läbimõeldud, on üks väärtuslikemaid omadusi. Seega on kõige tähtsam lihtsalt järgida tervislikku eluviisi, teenida äraelamiseks piisavalt raha ja vältida lolluseid, et elada niikaua, et tuleviku poolt automaatselt kätte toodavaid hüvesid nautida. Kuna sa teed kõike seda ilmselt niikuinii, siis muud midagi eriti vaja teha polegi.

Visates kiire pilgu ajalukku näeme, et praktiliselt kogu aeg on toimunud elutingimuste paranemine. Reaalpalgad kasvavad, meditsiin areneb ja suremus erinevatesse haigustesse on languses, rääkimata igasugustest tehnoloogilistest hüvedest (loe heast elust Eestis), mis veel hiljuti kuulusid ulme valdkonda. Sellele, et meile tundub subjektiivselt justkui oleks maailm praegu eriti hukkas, leidub ka üsna lihtne seletus. Nimelt tarbime praegu meediat nagu ei kunagi varem. See ei ole aga loomulik, kuna aastatuhandeid oli keskmise inimese elu üsna sündmustevaene ja praegu saame muistse inimese kogu elu informatsioonidoosi kätte ühe päevaga. Näiteks kogeme sõjasündmusi, tapmisi ja muid šokeerivaid sündmusi iga päev uudiseid vaadates. Paradoks seisneb selles, et varasemal ajal toimusid vägivaldsed sündmused keskmise inimesega palju tihedamini kuid kuna tänapäeva inimene kogeb neid vabatahtlikult meedia kaudu iga päev, siis tundub meile, et elame eriti hullul ajaperioodil. Statistika aga ei valeta - elame kõige rahulikumal ajal.

Kogu see areng on loomulikult toimunud tänu miljonite leidlike ja tarkade tegelaste tööle kuid keskmine inimene ei ole pidanud arengule kaasa aitamiseks muud midagi tegema kui ainult raha teenima, tarbima ja lihtsalt elama ning nautima igasuguseid uusi ja huvitavaid hüvesid mida aeg kaasa toob. Niisiis, hoia tervist ja ära tee lollusi ning suure tõenäosusega elad kümne aasta pärast paremini kui praegu. Selline on kavala laiskvorsti tee parema elu poole.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar