Miks õppida selgeks vene keel?


Aastaid on Eestimaal leierdatud vajadusest venelastele eesti keel selgeks teha. Täiesti mõistlik ja loogiline soov eks ole. Samal ajal on hoogsalt vähenenud aga vene keele oskajate arv eestlaste seas. Pole hullu, saame ka ilma hakkama. Lambapraadi saab ju nüüd peaaegu igal pool eesti keeles tellida ja ka kassas ning turul vastatakse puhtas eesti keeles. Kuna aga antud postituse pealkirjaks on miks õppida selgeks vene keel, siis peaks nagu midagi veel siia kirjutama, on ju nii.

Aitab naljast! Vaatame nüüd vene keele teadmiste praktilist kasu Eestis elava indiviidi mitte rahva seisukohast ja asi hakkab juba selginema, miks see võiks kellegile hea ja kasulik olla. Alustame meie edetabeliga:

  • Vene keelt osates saad nautida mitmekeelsetele inimestele osasaavast populaarsusest tööandjate hulgas. Vastasel juhul aga kujuta ette, et lähed tööintervjuule ja sult küsitakse kas vene keelt oskad. Sina loomulikult ütled, et oskad, kuna paar korda nädalas oli sul koolis vene keele tund, kus said selgeks numbrid ühest kümneni ja et "меня зовут Тамбет". Pealegi on su iga teine sõna eestistatud vene keelne po... See ei oma tähtsust, et sa tegelikult hästi ei tea, mida see tähendab. Mida veel vaja? Siis aga puristab intervjueerija ootamatult suust välja hunniku venekeelseid sõnu ja sul ei jää muud üle kui jõhkra eesti aktsendiga vastata: "tšto?"
  • Valdav enamus Eesti edukatest ettevõtjatest räägivad lisaks eesti keelele ka vene keelt. Ilma selleta on suht raske üles ehitada äri riigis, kus ligi kolmandik rahvastikust on venekeelsed. Paljud kliendid ja potentsiaalsed töötajad aga ei pruugi eesti keelt üldse vallata. Mis saab aga siis kui üritad ainult eesti keelega läbi ajada? Unistad rahamägedest ja edust ning lood ettevõtte ja sul on vaja palgata tööle asjalikke ja oskajaid töötajaid. Loomulikult nõuad sa kõigilit puhast eesti keele oskust, sest kuidas sa muidu selgeks teed, et saiad on vaja homme Saksamaale saata. Kuna aga kvaliteetsest tööjõust on peaaegu alati piinlik puudus ja sinu seatud keeleoskuse piirangu tõttu vähendasid potentsiaalsete töötajate arvu märkimisväärselt, siis võib juhtuda, et su saiad saadetakse laksu all oleva ebakompetentse Hando poolt hoopiski Sakala teatrisse. Teine võimalus on oodata veel kümmekond aastat kuni kõik õpivad eesti keele selgeks ja siis äri alustada.
  • Kui oskad vene keelt, saad mitmekesistada oma sõpruskonda ja osa saada vene hingest. Saad isegi imenduda puht venekeelsesse seltskonda ja paar kildu oma rahva aeglase taibu ja "kuuma" temperamendi kohta visata, sest parimad naljad on ikka iseenese kohta.
  • Sinu potentsiaalsete eluparnerite arv suureneb siin riigis matsult paarikümne protsendi võrra.
  • Saad nüüd veelgi rohkema arvu inimeste salajutte pealt kuulata ja teeselda, et sa ei saanud tegelikult midagi aru.
  • Saad naerda vene telekanalite propaganda üle, kuna nüüd saad vahetult osa selle absurdsusest. Vene keelt oskamata loed aga tõlgitud hirmutavaid uudiseid ainult eestikeelsetest portaalidest.
  • Saad aru mida räägivad vene stand up humoristid, kes on enamasti naljakamad kui kodukootud komödjandid. Spoiler alert! Naljad eestlaste kohta on seal üsna levinud ning nagu ikka kombinatsioonis aktsent ja aeglane taip.
  • Ja loomulikult saad nüüd vahetult osa võtta aasta kõige oodatumast huumorishow'st ehk Putini aastakonverentsist.

Nali naljaks aga praktilist kasu on vene keele oskusest küll ja seda eelkõige töö, ettevõtluse ja suhete valdkonnas. Pealegi on meeldiv näha teiste nägudel üllatust kui alustad juttu nende emakeeles ja sult päritakse: "Sul on üks vanematest venelane? Elasid Venemaal? Sa näed ju nii eestlase moodi välja - kuidas sa vene keelt nii hästi oskad? Aru ma ei saa."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar