Millal on lubatud käituda agressiivselt, ülbelt ja üleolevalt


Me ei räägi täna enesekehtestamisest ehk siis oma õiguste eest seismisest viisil, mis ei riku teiste õigusi, sest sedasi peaksid sa nagunii enamuse ajast käituma. Me ei räägi kaitsmisest vaid ennetavast põhjendatud ründamisest. Issand jumal! Ülbus tuleb maailmast välja juurida! Headusega sulatad ka kõige kalgimad südamed! Headus võidab alati! Kui sul on vanust üle kolmekümne, siis suure tõenäosusega sa ilmselt muigasid nende naiivsete väidete peale. 

Lõpetavate üliõpilaste pilkudest võib veel välja lugeda mõningast naiivsust ja usku helgesse maailma, inimloomuse headusse ja muude "jõuluvanade" olemasollu. Sealt peale aga hakkab allakäik. Dam-dam-dam kulmineerub õudusfilm. Elu on palju keerulisem ja raskem kui arvasid aga kui lõpuks aru saad, kuidas asjad reaalsuses käivad, võid sa nii mõnedki nipid kõrva taha panna ja elu nautida. Loomulikult tuleb siinkohal tohutult kasuks enda täiendamine inimpsüühika valdkonnas. Ma mõtlen siin reaalseid ja praktilisi teadmisi inimeste psühholoogia kohta, mitte seda jura, mille kohaselt ihkad endale suurt peenist, kuna armastad banaane ja suuri ekleere.

Tagasi tulles tänase teema juurde, viskame pilgu inimliigi kõige "meeldivamate" isendite poole, kes suudavad su palgakõrgendusest või kena neiu telefoninumbri saamisest põhjustatud eufooria 3 sekundiga oma suurte tanksaabaste alla tampida. Jah, tegemist on puhastverd ülbikute ja üleoleva hoiakuga elus kibestunud virsikutega. Su tuju on suurepärane ja lähened pahaaimamatult Haiti Kiirrataste poes teenindaja poole vägagi põhjendatud küsimusega, et palju see roosa mägiratas seal seinal maksab - hinnasilti sa ju sealt ei leidnud. Lähened sellele punase näoga hilistes 30ndates Peetrile, kes leti taga teise müüjaga nagu väike plikatirts kekutab. Jõudsid kohale kuid samahästi võib sul seljas olla Harry Potteri nähtamatuse kalts, kuna keegi sinust välja ei tee.

Ema on sind hästi õpetanud olema nagu ikka eestlasele kohane ülimalt viisakas. Kas teadsid, et külmetushaigus on eestlaste seas kõige levinum haigus, kuna kulutame keskmiselt 43 minutit päevas, et teisi viisakuse pärast välisuksest sisenemisel ette lasta (ise tegin uuringu). On teada ka juhtumeid, kus keegi ei sisenenudki uksest, kuna viisakad nagu me oleme, ei tahtnud keegi esimesena siseneda ja pakkusid teistel esimesena siseneda, kuni asi läks käest ära ja pidi politsei kutsuma. Nali naljaks aga kahjuks ei ole viisakus alati hea asi, eriti siis, kui puutud kokku ülbikutega. 

Niisiis, seisad seal leti taga ja ootad ilusti, kuni Peeter Punalõust ja Karmo Karvanägu lõpetavad kekutamise ja sind märkavad. Peale 56 sekundi mõõdumist pöördub esimene neist sinu poole ja suust väljub vali ja ülbe "Jaa!"
Hea kasvatusega nagu sa oled, esitad alandliku ja katkendliku häälega oma küsimuse: "Tere! Õelge palun mulle, palju see roosa ratas seal seinal maksab?"
Kuna oled ainult kümme aastat vanem kui tema, siis ta sinatab sind üleolevalt: "Seal on hinnasilt. Mine vaata!" 
Olles hämmeldunud ülbuserünnakust jätkad: "Ma vaatasin juba ja ei leidnud kusagilt hinnasilti."
"Seal peab olema hinnasilt! Kõigel on hinnasilt!" jätkub ülbusega immutatud jutt.

Kas sa võisid tõesti eksida ja mitte märgata seda. Lähed uuele ringile ja veendud uuesti, et seal ei ole kusagil hinnasilti. Ei ole põrandal ega laes. Tagasi ülburi juurde suundudes, tunned juba, et adrenaliin hakkab väljuma kontrolli alt. Peeter-poisi näole tundub ka paar tooni punast juurde olnud tulnud. Nüüd on ülbik juba nõus ka ise asju kontrollima tulla. Peale seda kui hr. Punalõust oli natuke lenksu siia sinna väntsutanud ja kergelt endamisi midagi pobisenud, suundus ta tagasi arvuti taha. Peale 4 minutit vaikides arvutis kolamist mühises Peetrike: "395". Ei mingit vabandust, et jah tõesti hinda polnud ega midagi. 

Poest lahkudes pole sinu suurepärasest tujust haisugi järel. Tunned ennast räpaselt, kuna mõistsid, et sulle sülitati praktiliselt näkku ja sa ei teinud selle vastu midagi. Mõtled endamisi igasugustest kättemaksuskeemidest. Plaanid helistada poeomanikule ja puistada südant - äkki laseb isegi lahti, kuna pood ju kaotab raha tänu sellistele peetidele. Mõni radikaalsemalt meelestatud inimene aga haarab juba uzi järele nagu ameeriklastele kombeks. Õiglus peab ju jalule saama! 

Äkki saab aga kuidagi paremini ülbikute valitsusele lõppu teha. Jah, saab ikka! Me ei hakka tegelema sümptomite raviga vaid hoopiski ennetustööga. Ülbuse puhul on ennetustöö osutunud üllatavalt edukaks meetodiks. Nüüd mõistad sa ka seda, miks käesoleva artikli pealkirjaks on "Millal on lubatud käituda agressiivselt, ülbelt ja üleolevalt". Ding-ding-ding - arvasid õigesti, agressiivselt, ülbelt ja üleolevalt on lubatud käituda kokkupuutudes potentsiaalselt ülbete ja üleolevate inimestega. Kui sa pole just laps, siis peaks su "ülbuse-radar" juba üsna hästi toimima. Peale teatavat elukogemust, peaksid sa juba kaugelt ülbuse ja üleolevuse kirbet lõhna tundma. Seda reedab nagu ikka kõige rohkem näoilme ja kehapoos. Nii et kui sul väikenegi elukogemus turjal, peaksid ülbiku ära tundma juba enne, kui jutt suust välja tuleb. Kui tegemist on juba tuttava inimesega, siis tead niigi mida oodata.

Niisiis, oled Haiti Kiirrataste poes ja sul on vaja astuda kontakti Peeter Punalõustaga, kuna sa aga lugesid äsja väga targa inimese poolt kirjutatud väga tarka artiklit ja tead, kuidas sääraste inimestega vaja käituda, siis pigistad käed varakult rusikasse, moodustad endale pähe kõige ülbema pilgu, mida maailm kunagi näha on saanud, astud kindla ja võiks õelda, et isegi agressiivse sammuga peedilõusta ja sammalhabeme juurde ning küsid valju ja enesekindla häälega: "Palju maksab see ratas seal seinal! Teil ei ole siin pooltel ratastel hindu peal! Mis ma pean neid hakkama ise ära arvama!". Ei mingit tere, ei mingit ootamist, kuni sind märgatakse, ei mingit alandlikku viisakust ja sa näed, kuidas teise inimese ülbe punane ilme muutub võluäel roosa vaga põrsakese omaks. Võib-olla pobiseb isegi mingi vabanduse välja. Pea meeles, ära rolli liigselt sisse ela - tegemist on ju ikkagi rollimänguga, et oma huve kaitsta ja teistele õppetund anda ja mitte mingisuguse püha sõjaga. Mängi ja naudi tulemusi! (loe ka, mida teha tülikate naabritega)

Tean, et sa kardad, et äkki inimene ei olegi ülbe ja sa sõidad süütukesest lihtsalt üle. See on aga väga vähe tõenäoline, kuna ma pole veel ühtegi ülbe näoga inglit oma elus kohanud, seega ülbe lõust ja poos võrdub üldjuhul ülbe käitumisega. Pigem võid kohata vaga näoga salaülbikuid ja ka selle puhul on lahendus olemas. Kui sul tekib kahtlus, et hunt võib peita ennast lamba nahas, siis lülita sisse kohe üle keskmise enesekindlus ja nõudlikkus ning vastavalt teise käitumisele võid lisada agressiivsuse ja ülbuse elemente. Peale rattapoest lahkumist tunned uhkust enda üle, et:
* tapsid eos ülbusevõrsed
* kaitsid enese au
* säilitasid hea tuju
* õpetasid õppetunni inimesele, kes oli seda väärt
* vähendasid tõenäosust, et ülbik teiste inimestega niimoodi käitub

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar