Hea (rahuldava) pikaajalise suhte põhialused


Esiteks teeme ühe asja selgeks. Häid suhteid nagu seda enamus inimesi naiivselt arvavad pole olemas ja see rahuldamata jääv ootus saab enamikule suhetele ka saatuslikuks. Lõpeta see ideaali tagaajamine ja elu on palju ilusam ning isegi võiks õelda täiesti talutav. Ütleme, et oled kogu oma lapsepõlve ja nooruse vaadanud igast romantilist kräppi telekast ja nüüd ootad sa kogu oma elu, et leiad partneri, kes saab sinust poolest sõnast aru ja toob igal õhtul lilli või pakub kolmekat. Teises äärmuses on need kibestunud inimesed, kes arvavad, et normaalseid mehi/naisi pole olemas ja et kõik mehed on sead ja naised emised. Tõde on keerulisem nagu ikka, seda muidugi kui mingi tõde üldse eksisteerib. Pigem on asi kinni igaühe individuaalses suhtumises inimestesse, asjadesse, maailmasse jne.

Kuidas sa suhtud endaga toimuvasse? Kas solvud iga sõna peale või saad aru, et igal ühel on oma arvamus, mis sõltub miljonist erinevast asjast (kasvatus, geenid, ilm jms) ning sina ei puutu võib-olla üldse sellesse, mida teine suust hetke tuju ajel välja ajab. Sa ei tea tegelikult täpselt isegi, miks on sul praegu selline tuju nagu on ja miks sa reageerid just nii nagu sa seda teed. Ilmselt on sul mingi teooria, miks sa niimoodi käitud kuid suure tõenäosusega ei tea sa mitte tuhkagi, mis sinuga toimub ja seda enam ei tea sa, mis toimub teistega. Isegi psühholoogid ei suuda tihtipeale tuvastada tõelisi põhjuseid ja see pole ka tegelikult eriti vajalik. Piisab sellest, kui sa tead, mida sa oma suhete ja elu parandamiseks ette saad võtta.

Rahuldava pikaajalise suhte toimimiseks pead sa muutuma palju rahulikumaks ja võtma asju kergelt (mitte nii kergelt, et paremale ja vasakule ringi lased), mitte solvuma iga pisiasja peale ja lõppude lõpuks pigistama silma kinni üsna tihti. Sokid vedelevad maas - kama kaks või paned tema sokid talle padja alla, et õppetundi anda. Tüli käigus kutsutakse sind idioodiks - kama kaks, tüli käigus nagunii ütled asju mida tegelikult ei mõtle. Pani naabrimeest/naist - head aega, kuna kuskilt peab ka piir jooksma. Pole mõtet energiat kulutada asjadele, mis nagunii ei muutu. Parem lõdvestuda ja nautida mõttes ookeani helisid kui võidelda väljamõeldud sõjas, kus nagunii keegi ei võida. Lase idealism potist alla ja naudi sõitu.

Mingit võluretsepti hea pikaajalise suhte loomiseks kahjuks olemas ei ole ning üsna palju sõltub ka juhusest ja kunagi ei tea, mida elu toob. Sellegipoolest on mõned nipid, mida saad oma suhte parandamiseks ette võtta. Psühholoogiast tuntud act as if printsiibi alusel võib aga proovida käituda või isegi näidelda just nagu oleksite vastarmunud ning see peaks teoreetiliselt esile kutsuma vanad unustatud tunded. See aga tundub odava ja lühiajalist efekti omav trikina ning ilmselt palju efektiivsem on muuta oma suhtumist partnerisse ja suhtesse ning eemaldada need paljukirutud ootused ja lootused. Mida kõrgemad need on seda valusam on kukkumine. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar